Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   INFLUENŢA ACIZILOR GRAŞI POLINESATURAŢI ASUPRA CAPACITĂŢII AEROBE DE EFORT LA ŞOBOLANI. PREMIZE / THE INFLUENCE OF HEMP OIL DIETARY SUPPLEMENTATION ON AEROBIC CAPACITY IN RATS.

Autori:  BULDUŞ CODRUŢA.
 
       
         
  Rezumat:  

Influenţa acizilor graşi polinesaturaţi asupra capacităţii aerobe de efort la şobolani. Premize. Uleiul din seminţe de cânepă obţinut prin presare la rece constituie o sursă de acizi graşi polinesturaţi omega 3 şi omega 6, necesari unei diete normale. Obiective. S-a urmărit experimental efectul suplimentării cu ulei din seminţe de cânepă, bogat în acizi graşi polinesaturaţi, asupra capacităţii aerobe de efort. Material şi metode. Cercetările s-au efectuat pe şase loturi (n=10 animale/lot) de şobolani masculi, adulţi, rasa Wistar. Loturile I-III au cuprins şobolani martori antrenaţi la efort cu intensitate diferită, loturile IV-VI au cuprins şobolani antrenaţi la efort cu intensitate diferită şi suplimentaţi cu ulei de cânepă. La toate loturile s-a determinat capacitatea aerobă de efort zilnic, pe baza probei de înot, timp de 27 de zile. Rezultate. Comparativ cu loturile martor (I, II şi III), la loturile suplimentate cu ulei (IV, V şi VI) se constată creşteri semnificative ale capacităţii aerobe de efort pe toată durata studiată. Creşterea capacităţii aerobe de efort este maximă în cazul efortului cu încărcare de 10 % şi suplimentare cu ulei, faţă de loturile cu încărcare de 15 % şi 20 % cu şi fără suplimentare. Concluzii. Studiul nostru demonstrează efectul favorabil al acizilor graşi polinesaturaţi asupra capacităţii aerobe de efort.

Cuvinte cheie: şobolani, acizi graşi polinesaturaţi, efort fizic, capacitate aerobă.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă